Quantcast
Channel: kiev – TOCpress
Viewing all articles
Browse latest Browse all 28

Dan Stoenescu: “Ucraina dorește să implementeze, în următorii doi ani, toate măsurile privind drepturile minorităților”

$
0
0

12401814_1098737683478533_7634129054135384284_oMinistrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a declarat, în cadrul unei emisiuni difuzate de Realitatea TV, că românii din Ucraina, care numără aproximativ o jumătate de milion de persoane și sunt a treia etnie, după ucraineni și ruși, preocupă în mod deosebit autoritățile de la București, “pentru că sunt probleme destul de importante în ultimii 26 de ani”.

“Situația comunității românești, din păcate, nu s-a îmbunătățit, ci s-a înrăutățit. De la peste 140 de școli în 1991, la căderea URSS, astăzi, sunt puțin peste 60 de școli” – a constatat oficialul român, care a efectuat recent o vizită de patru zile în Ucraina, la Kiev, Odesa și Ismail, în cadrul unei delegații din care au mai făcut parte consilierul de stat Sandra Pralong, șef al Departamentului pentru Relația cu Românii din Afara Granițelor din cadrul Administrației Prezidențiale, senatorul Iulian Cristache, membru al Comisiei pentru Românii de Pretutindeni din Senatul României, și secretarul de stat Cezar Radu Soare, din cadrul Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Dan Stoenescu apreciază, însă, că la Kiev există un guvern deschis, pro-european, care este dispus să lucreze cu partea română, pentru a îmbunătăți situația comunității românești.

“Administrația lui Petro Poroșenko realizează că vectorul european este un vector important și că românii din Ucraina pot fi o punte peste graniță spre Europa, realizează că, pentru a integra Ucraina în Europa, trebuie să respecte anumite standarde în ceea ce privește minoritățile naționale. Când am discutat cu omologii mei de la Ministerul Culturii și de la Ministerul Afacerilor Externe de la Kiev, mi s-a spus că, în următorii doi ani, doresc să implementeze toate măsurile la nivel internațional, cele recomandate de Consiliul Europei și Comisia de la Veneția, în ceea ce privește drepturile minorităților. În următorii doi ani. Deci, suntem optimiști în acest sens” – a afirmat minsitrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni.

În ceea ce privește disuțiile purtate cu oficialii din Ucraina, Dan Stoenescu susține că delegația română a înaintat părții ucrainene cereri concrete.

“Dorim uniformizarea programei de învățământ în limba română, în regiunile Transcarpatia, Cernăuți și Odesa. Le-am mai spus celor de la Kiev că este important ca românii de acolo să aibă acces la carte în limba română. Este și o problemă în acest sens. Le-am spus prietenilor noștri de la Kiev, de la Odesa și de la Ismail că este important ca românii de acolo să aibă acces și la literatură și învățământ în limba română. Din păcate, lucrurile merg destul de încet, dar să sperăm că vom avea succes. Noi monitorizăm foarte aproape ceea ce se întâmplă acolo și sperăm să avem progrese concrete” – a menționat oficialul, care s-a întâlnit și cu guvernatorul regiunii Odesa, Mihail Saakașvili.

“Am avut plăcerea să mă întâlnesc cu domnul Saakașvili, cu care am discutat problema minorității românești din regiunea Odesa. Am mai avut în delegație pe secretarul de stat Cezar Radu Soare, din cadrul Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, pentru că dorim să discutăm chestiuni într-o manieră mai largă: minoritățile și dezvoltarea regiunii Odesa, care este foarte importantă pentru că acolo locuiesc și români, dar este importantă pentru că este și o regiune aflată în vecinătatea României. Iar prosperitatea regiunii Odesa este în interesul nostru al tuturor, inclusiv al comunității românești. I-am spus domnului Saakașvili că dorim să se înceteze divizarea artificială între români și “moldoveni”, o divizare artificială care a început încă din vremea țaristă, a fost accentuată pe timpul lui Stalin și a continuat în timpul Uniunii Sovietice și, din păcate, chiar și după căderea URSS. Din păcate, conform recensământului din 2001, în regiunea Odesa, sunt 724 de români și 125.000 de “moldoveni”. Le-am spus oficialilor ucraineni că este necesar să avem un recensământ deschis și am oferit expertiza noastră în acest sens, dacă doresc. Noi suntem gata să îi ajutăm să facă un recensământ cât se poate de deschis și european” – a declarat Stoenescu.

12640240_1111947148824253_4263299217646232955_oMinistrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni a mai precizat că, în cadrul vizitei la Odesa, delegația română a adus la cunoștința părții ucrainene dorința României de a deschide un centru cultural la Ismail.

“Am arătat interesul nostru pentru a strânge legăturile între România și Ucraina. Am spus concret că dorim să deschidem un centru cultural românesc la Ismail, pe malul Dunării, pentru românii din sudul Basarabiei, din regiunea Odesa. Atât domnul Saakașvili, cât și autoritățile de la Ministerul Culturii și Ministerul Afacerilor Externe din Kiev s-au arătat deschise și sunt încântat că există această deschidere. Acum, de la vorbă până la faptă, urmează niște pași. Statul român este deschis să achiziționeze o clădire în Ismail și să deschidă un centru cultural. Ține de autoritățile de la Kiev să ne sprijine în acest sens, să ne dea aprobările necesare și să începem activități culturale de păstrare a limbii, a identității românești pentru românii din regiunea Odesa. Sunt foarte multe sate românești acolo, în jurul orașului Ismail, acesta fiind chiar pe Dunăre, la granița cu Tulcea” – a explicat ministrul delegat.

Dan Stoenescu a mai amintit că în Ucraina au mai fost discutate proiecte de dezvoltare care pot fi realizate în regiunea Odesa cu sprijinul României.

“Domnul secretar de stat Soare a discutat și chestiuni legate de dezvoltare regională. Datorită României, regiunea Odesa obține peste 14 milioane de euro, în fonduri europene, pentru canalizarea orașului Ismail, pentru a construi un spital în orașul Ismail și chiar pentru curățarea șenalului navigabil al Dunării. Deci, proiecte concrete pe care regiunea Odesa și Ucraina le obțin datorită României. În acest context al discuțiilor despre dezvoltare regională, problema comunității românești din regiunea Odesa nu poate lipsi. Este foarte important. Sunt foarte fericit că atât Parlamentul, cât și Guvernul și Administrația Prezidențială și-au unit forțele pentru a atrage atenția autorităților ucrainene asupra importanței comunității românești din Ucraina, a treia comunitate după ucraineni și ruși” – a încheiat Dan Stoenescu, ministrul delagat pentru relațiile cu românii de pretutindeni.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 28

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48