Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 28

Când dăm restart relațiilor româno-ucrainene?

Image may be NSFW.
Clik here to view.
FotoFlexer_Photo
M-am întors recent de la Odesa, unde am înțeles încă o dată nevoia României de a se orienta spre vecinii ei de la Est, mai ales în actualul context geopolitic.
România a fost printre primele țări care au recunoscut Ucraina ca stat independent, un stat vecin cu care nu a învățat cum să colaboreze la adevăratul potențial. De Ucraina nu ne legă doar o graniță fizică, ci și o comunitate de peste 400 de mii de etnici români, care au avut vremuri mai grele și vremuri mai bune în existența lor de până acum.

Din fericire, autoritățile de la Kiev au înțeles că o deschidere către România și, implicit, către comunitatea românească, este un pas pe care îl pot face către Europa. Spun asta pentru că în ultima perioadă văd o deschidere mult mai mare a autorităților ucrainene pentru o colaborare cu România. Am văzut-o prin prezența acestora la diverse întâlniri ale comunității românești, am văzut această deschidere și în presa ucraineană.

Un exemplu este și vizita pe care am avut-o la Odesa de Ziua Culturii Naționale. Dacă acum câțiva ani de ziua lui Eminescu bustul din fața consulatului trebuia să fie păzit pentru a nu fi vandalizat, astăzi vedem un interes mare al presei pentru manifestările comunității românești. Televiziuni, articole de presă, jurnaliști care pun întrebări inteligente despre colaborarea între cele două state. Unde este problema?

Deficiențele României în relația cu Ucraina

Potrivit datelor publicate de MAE la 30 septembrie 2015, volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Ucraina a fost de 716,78 milioane USD, din care exportul a fost de 260,24 milioane USD și importul de 456,54 milioane USD, soldul fiind de 196,3 milioane USD în favoarea Ucrainei.

Ceva schimburi economice sunt, o populație românească destul de consistentă avem, doar că lipsesc mai multe lucruri în această ecuație cu Ucraina. O colaborare constantă prin proiecte concrete și o abordare comună.

Un exemplu concret este ce s-a întâmplat zilele trecute după vizita ministrului delegat pentru românii de pretutindeni, Dan Stoenescu cu guvernatorul regiunii Odesa, Mihail Saakașvili. În comunicatul transmis de MAE se vorbește despre îmbunătățirea învățământului în limba română, deschiderea unui centru cultural, chestiuni privind comunitatea etnicilor români etc.

De cealaltă parte, Mihail Saakașvili vorbește într-o postare pe facebook despre o discuție concretă pe chestiuni de infrastructură: modernizarea șoselei Odesa-Reni-București, o cursă feribot pe Dunăre, modernizarea sistemului de canalizare din Izmail etc.

Partea română nu menționează nimic referitor la sprijinul pentru aceste proiecte de infrastructură, iar partea ucraineană nu spune nimic de discuțiiile privin comunitatea românească. Ce să înțelegem din cele două comunicări diferite?

Articolul integral, semnat de Liliana Simionescu, poate fi citit accesând platforma online a jurnalistului Digi24 Stelian Muscalu


Viewing all articles
Browse latest Browse all 28

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48